Nackdelar och Fördelar som Finns med Koffein

För ett par veckor sen frågade jag ifall ni skulle va intresserade av att få höra mina erfarenheter och tankar kring koffein. Och till min stora glädje var ni jätte många som var intresserade så att idag kommer jag bara sitta såhär och prata om koffein och hur de har påverkat mig och min kropp.

För att jag förstår att det säkert är många kommer tycka jag överdriver när jag pratar om koffeinets nackdelar. På hälsan jag tror att det är många som kommer hänvisa till källor där det står om koffeinets positiva effekter för kroppen för det finns såna också! Men jag känner att jag vill dela med mig av mina negativa erfarenheter.

Jag skulle säga att de senaste tre åren så har jag druckit minst två energidryck per dag och jag har druckit en kaffe varje morgon. Så att jag har ungefär fått i mig 500 milligram koffein per dag vilket är jättemycket.

Alltså det är ju långt över vad livsmedelsverket rekommenderar, långt över vad man ska få i sig normalt under en dag.

Jag kommer prata om fem stycken olika områden som jag blev påverkad av i mitt liv och fortfarande är påverkad av idag i viss utsträckning.

Nackdelar med koffein

1. Det första är mina tänder.

Jag har jättemycket problem med ilande tandhalsar. För det är typ tre tänder på den sidan. Det är inte så att det ilar rakt på tanden utan ifall man går upp lite där tandköttet är, alltså jag kan inte ens borsta med en tandborste där!

Jag kan inte äta glass, jag kan inte äta choklad utan att det ilar så att jag sitter så här. Jag kan inte ens ta en nagel där, jag kan inte ta en tandpetare eller tandtråd, för att mina tandhalsar är förstörda.

Och mina framtänder, de är nästan genomskinliga alltså längst ner den undre halvan över framtänderna alltså jag ser igenom min egen tunga, och likadant på underkäken.

Det är för att koffein är surt. Det smakar inte surt, men pH-balansvärdet, pH-värdet, det är surt och sura drycker fräter på tänderna.

2. Det andra är mina tarmar.

Andra området som också har påverkats supderdupermycket utav koffein är mina tarmar. Jag tror att många som dricker särskilt kaffe kan känna igen att efter att man har druckit en stor kopp kaffe så behöver man gå och bajsa. Och det är för att koffein stimulerar tarmarna det är nästan som att det börjar vibrera i tarmarna och allting ska ut.

Alltså det fungerar så, koffein det är inte någonting påhittat, utan det är så det fungerar. Det som händer då är dels att eftersom maten passerar för fort genom tarmarna den ska ju ligga där och tarmarna ska få suga upp vätska och den ska suga upp näringsämnen.

Men när man dricker kaffe så påskyndas ju den där processen och då hinner inte tarmarna suga upp all vätska vilket leder till vätskebrist och den hinner inte suga upp all näring vilket leder till att du inte får i dig den näring som du egentligen borde få med tanke på det som du har ätit.

Efter ett så tag vänjer sig tarmen vid det här tarmen slutar liksom att fungera på egen hand för att den litar på att du kommer ta in koffein i kroppen så att då kommer den bajsa. Det som hände mig nu i januari när jag slutade med koffein det var att jag inte kunde bajsa på tre-fyra dagar.

Tillslut tog jag koffein för att jag bara “jag måste få bajsa”. Jag hade så ont i magen för att jag var förstoppad i fyra dagar, i vanliga fall brukar jag liksom gå på toaletten varje dag.

Så jag tog koffein och då bara kom allting förlåt ifall det är äckligt, men det är det som händer med tarmarna de slutar fungera som de ska, ifall du hela tiden stimulerar dem med koffein.

Det gäller för både kaffe och energidryck allt som är koffein stimulerar dina tarmar.

3. Det tredje området som också har påverkats av mitt koffein intag, är min ämnesomsättning

För att koffein hemmar aptiten, du blir inte lika hungrig och för min del. Särskilt när jag var student och jag studerade hemifrån alltså på distans var att jag orkade inte göra lunch. Eller såhär på morgonen, det första jag gjorde var att jag drack kaffe. Och då blir jag mätt för att jag blir mätt utav koffein.

Så jag hoppade alltid över frukosten, för jag tog min kaffe och så var jag inte ens hungrig. Sen när det kom till lunch så orkade inte jag stå och laga mat helt ensam, alltså det här är ju jättedumt men det var så det var för mig.

Så då tog jag en redbull istället och då kunde jag hålla mig till 5-6 ända tills min kille kom hem då lagade vi mat och då var jag tvungen att äta jätte mycket så jag åt en stor portion om dagen.

De bästa för förbränningen och ämnesomsättningen är ju att äta små men många mål fördelat över dagen, inte en stor klump en gång om dagen.

4. Det fjärde området som påverkats som ni säkert kan räkna ut, är sömnen.

Koffein, alltså som jag tror att jag sa, stimulerar det centrala nervsystemet och blockerar de här signalerna naturliga signalerna av att du är trött så att du, på konstgjord väg känner dig alert och pigg och att du har energi… Och då får du problem att sova.

Alltså när kroppen egentligen vill sova så är du pigg, fastän du vill sova så är du pigg ifall du har druckit koffein för att det sitter i så lång tid, 8 timmar. Men sedan kan ju det variera på person på person också. Alltså som inte är jättestor.

Om jag får i mig 500 milligram koffein, då försvinner inte det på 8 timmar utan det sitter i en helt natt. Det som händer är att jag dels haft jätteproblem att somna, när jag väl har somnat sedan – så kommer jag aldrig ner i den här djupaste sömnen, det som kallas för REM-sömnen. Alltså att jag vaknade, somnade, vaknade, drömde aldrig. Det var på grund utav att jag drack så mycket koffein.

5. Sista området: hjärnan.

Jag ska läsa för er innantill nu, men enligt läkartidningen som ges ut utav Sveriges läkarförbund – så ger höga koffeinhalter – alltså som jag konsumerade, det var ju en hög koffeinhalt.

Det ger ångest, hjärtklappning, yrsel, problem med magen, oro, sömnproblem, nervositet och darrighet. Och ni hörde…ångest, oro, nervositet. Det är ju det som jag har klagat på i flera år.

Jag har gått i terapi, jag har gått alltså hos läkare, jag har ätit antidepressiv-medicin för att jag får inte bukt på min f*cking ångest! Och jag kan inte sova för att jag har sådan ångest.

Ingen läkare har någonsin frågat ifall jag dricker koffein eller bett mig att ens dra ner på koffeinkonsumtionen fastän man vetat om att jag dricker koffein.

Nu när jag inte dricker koffein längre, men jag gjorde det ett par gånger nu i januari och så gjorde jag det en gång i februari, så märker jag en sådan skillnad.

Jag får ångest utav koffein. Alltså jag vet det!

Fördelar som finns med koffein

Om vi ska gå över till de fördelar som finns med koffein: får energi, alltså att du blir alert och ökad koncentrationsförmåga.

Men… Det finns ju inget mirakel i dem här små energidryckerna som gör att vi helt plötsligt får massa energi. Utan du lånar ju från kroppens egna reserver. Alltså energi som egentligen inte finns där, den tar liksom fram det någonstans ifrån. Vilket gör att du tömmer dina reserver och då måste ju du vila i flera dagar för att liksom, fylla på igen. För att, du har tömt kroppens energireserver. Men istället så sover du dåligt och blir trött nästa dag och då kanske du behöver ta en till energidryck..och så är du inne i det här dumma råtthjulet.

Ett annat exempel på en positiv egenskap med koffein som jag läser om, är att det finns mycket antioxidanter i koffein. Och det stämmer, alltså det är mycket koffein – nej! mycket antioxidanter, men… Jag läste att, mängden antioxidanter som finns i en kopp te, motsvarar två äpplen.

Så det finns ju smartare sätt att få i sig antioxidanter, det är precis som att en alkoholist skulle säga att den fortsätter dricka för att den vill få i sig antioxidanterna i rödvinet.

Förstår ni? Att det är ett dumt sätt att få i sig antioxidanterna på ifall det finns mycket risker.

Den tredje fördelen som jag har läst med koffein är att det finns studier som visar att koffein kan motverka hjärt – och kärlsjukdomar, cancer, demens, alltså att det motverkar många allvarliga sjukdomar.

Och där känner jag bara att: ”Okej, ska jag leva ett liv med sömnbrist…och med näringsbrist och konstant vara uttorkad och ha ångest och ha ilande tänder – för att inte drabbas utav de här sjukdomarna senare i livet?”

Jag tror att det här, att leva ett sådant dåligt liv med en så låg livskvalité under 60 år, kommer göra att jag blir sjuk ändå. Så jag köper liksom inte att fördelarna skulle väga tyngre än nackdelarna.

Jag hoppas att ni gillade min artikel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*